VIOLET GREEN TILL KULTURCENTRUM EBENESER 22/10

VIOLET GREEN TILL KULTURCENTRUM EBENESER 22/10

VIOLET GREEN TILL KULTURCENTRUM EBENESER!

En hyllning till kvinnliga pionjärer inom blues, rhythm & blues, soul och rock’n roll.

Lördag 22 oktober 19.00

Biljetter: Förköp via Kulturens Hus på Ticketmaster.se, eventuellt kvarvarande säljs också i dörren från 18.00.

Föreställningen är gjord i lättsam underhållningsform där anekdoter om de 25 kvinnliga artisterna blandas med fakta om deras liv och musikaliska produktion. Den rör sig från 1900-talets början framtill 1970 med artister som t.ex Memphis Minnie, Mahalia Jackson, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith men även artister som under mitten av 1900-talet haft betydelse som Janis Joplin, Bonnie Rait, Aretha Franklin och Tina Turner.

”Jag fick upp ögonen för alla bortglömda kvinnliga musiker när Marie Selander intervjuade mig för boken Inte riktigt lika viktigt. Jag började leta på Youtube, läste rapporter och artiklar och hittade en guldgruva med musik och artister. Tänk att jag som spelat gitarr i hela mitt liv inte kände till Memphis Minnie och Rosetta Tharpe! Med den här föreställningen vill jag dela med mig av glädjen över att hitta så många fantastiska förebilder.”

Ulla Wrethagen, initiativtagare och kapellmästare.

Syftet med föreställningen ”A tribute to women pioneers in blues and rock´n roll” var från början att utifrån ett research-arbete skildra vilka kvinnor som haft betydelse för musikens utveckling inom den genre där bandet medlemmar själva verkat i ca 30 år dvs rock och blues. De hittade då en guldgruva, en epok där svarta kvinnor totalt dominerade musikscenen; den så kallade klassiska vaudeville-blues eran i USA ca 1900-1930. Detta fenomen utspelade sig främst i amerikanska södern i form av turnerande varieté sällskap, men just de kvinnliga artisterna var även betydelsefulla i de nya städerna Chicago och New York.

Det här är verkligen en föreställning som passar både unga och gamla. Den fyller sitt syfte i att både sprida värdefull kunskap och underhålla.

 

Läs mer om föreställningen på: https://violetgreenandallbetween.wordpress.com/