Bästa blues – Elmore James

Bästa blues – Elmore James

imageElmore James föddes i Mississippi 1918 och var känd under smeknamnet ”King of the Slide Guitar”. Han började tidigt med musik bla genom att fästa en sträng i husväggen så att han kunde spela melodier. Elmore blev stark influerad av Robert Johnson, Kokomo Arnold och Tampa Red.

Det gitarr riff som Robert Johnson gjorde på en akustisk gitarr 1936 i låten I Believe I’ll Dust My Broom blev sedermera Elmore James varumärke som gitarrist, även låten förknippas i stor utsträckning till Elmore eftersom han var den förste artist att spela in den med elgitarr. Men Elmore gjorde själv många klassiska blueslåtar och andras versioner som spelats av en stor mängd kända artister. Låtar som One Way Out, Stranger Blues, Talk to me Baby, Got to move, Sky is Crying, Shake you moneymaker, Something Inside Of Me, It Hurts me too och Blues before Sunrise är tidlösa mästerverk. Även en svensk artist, Mats Ronander, släppte en skiva, och titellåt, som heter “Himlen gråter för Elmore James” vilket kan ses som en omskrivning för Elmores låt “The Sky is Crying”.

Elmore’s unika ton på slidespelet och sångens tuffa frasering gör att många som letar sig bakåt i musikhistorien kommer att fastna för honom. Inte minst för att han sannolikt är den första kända artisten som elektrifierade deltabluesen. Elmore James dog av en hjärtattack i Chicago 1963. Här hör vi Hand in Hand från januari 1952, vilket gitarrljud, försök återskapa det idag. För perspektivets skull säger vi att Eric Clapton var sex år gammal för stunden.
https://www.youtube.com/watch?v=uQb5udtkI-E