Bästa blues – Blind Willie Johnson

Bästa blues – Blind Willie Johnson

Facebooksidan ”Bästa blues” lyfter fram personer som haft en betydande roll för bluesen. Svartöns blues kommer i fortsättningen att dela inlägg därifrån på hemsidan i syfte att upplysa och utbilda. Så håll till godo!

Blind Willie Johnson var före både Son House och Robert Johnson. Han föddes i Texas 1897 och till skillnad från Robert Johnson, som enligt legenden fått sin talang av djävulen, var Blind Willie’s texter mer inriktade på den tröst religionen gav. Hans musik var en mix mellan afrikansk musik och till del kristna psalmer. Musiken präglades av hans kraftfulla och ibland nästan ”growlande” sång samt det skickliga gitarrspelet med slide.

Blind Willie spelade in 29 låtar på Columbia Records från 1927 till 1930 varav många av dem kommer att spelas för alltid tex It’s Nobody’s Fault but Mine, Soul of a Man, Lord I Just Can’t Keep From Crying Sometimes och John the Revelator. Låten Motherless Children är dessutom självbiografisk då Willies mor dog då han var fem år gammal. Sju år gammal ska han sedan fått lut kastat i ansiktet av sin styvmor efter att hon hade haft ett gräl med Willies far, efter detta blev han blind.

Om vi någon gång i framtiden får kontakt med annat liv i rymden så kan den första kontakten rymdvarelserna får med mänskligheten vara Blind Willie Johnson och låten Dark Was the Night, Cold Was the Ground eftersom denna låt är ivägskickad i Voyager projektet 1977 i ett syfte att få kontakt med andra världar. Man la låten i anslutning till Beethovens ”String Quartet No. 13 i B♭ major” i en vacker tanke att det är de blindas och dövas musik som blir det första det okända livet i rymden möter. För övrigt ligger också låten till grund för filmmusiken som Ry Cooder satte ihop för 80 tals filmen Paris, Texas.

Blind Willie Johnson dog av malaria i Texas 1945, under mycket svåra och fattiga omständigheter i anslutning till sitt nedbrunna hem. ”I have a bible in my home, If I don’t read it my soul be lost”. Så vi får hoppas att hans själ fick ro och att den hamnade där han ville. It’s Nobody’s Fault but Mine från 1927… Snart 100 år sedan, respekt…

blind_willie_johnson

Lyssningstips:
https://www.youtube.com/watch?v=Y_o4omd8T5c