2009 – Anders Öhlund

2009 – Anders Öhlund

Årets bluesman 2009 Anders Öhlund

Till Årets Bluesman 2009 i Luleå utsågs Anders Öhlund, erfaren bluessångare och gitarrist från Skurholmen i Luleå. ”Det känns overkligt. Jag är egentligen för ung för att få detta pris redan nu”, sade han vid sitt tacktal på bluesscenen i samband med Lulekalaset. Anders var tidigare ordförande i föreningen och känd som en stor inspiratör med ett stort hjärta för bluesen i Luleås musikkretsar, där han funnits med sedan 1980-talet.

anders_ohlund

Foto: Rauno Still

Juryns motivering
I motiveringen som lästes upp av Luleås kommunalråd och borgmästare Karl Petersen stod det:
”Den blå bluesflamman tändes redan på Stadspubens scen under 1980-talet och den har aldrig någonsin slocknat under de år som passerat. Snarare har den vuxit sig allt starkare och även när det handlar om stram givakt i internationell miljö har kängorna fortsatt stått fast förankrade i den norrbottniska bluesmyllan”.

Anders spelar idag i bandet Blue Flames, som förutom Anders själv på sång och gitarr består av, Jonas Jakobsson på bas, Gunnar Sundström på orgel och Kent Sundvall på trummor. Musikaliska förebilderna är många och där återfinns till exempel storheter som Albert King, Roy Buchanan, Freddie King, Eric Clapton och Bonnie Raitt.

Blackis i bluesig stämning
Priset blev som vanligt en tavla. I år var det Lennart Holmbom som fick uppdraget. Han är född i Jokkmokk men bor sedan många år i Luleå, där han är verksam som konstnär på heltid.
”Tavlan visar baksidan av Blackis i månsken och lätt snöfall. Det lyser i ett av rummen och tavlan ger en bluesig stämning”, förklarar konstnären Lennart Holmbom.

Tillbaka till Årets bluespersonlighet